True

  • Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 9:00 tot 17:00, vrijdag tot 20:00 | tel.: 0118-764 100   

Grind en split


Grind en split zijn beide soorten steen die veel gebruikt worden in de tuinaanleg.
Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen grind en split :
Vorm: Grind bestaat uit afgeronde korrels, terwijl split scherpere randen en hoeken heeft.
Productie: Grind wordt meestal gewonnen uit rivierbeddingen en is van nature afgerond door de beweging van water. Split wordt daarentegen geproduceerd door grotere stenen te breken, waardoor scherpere randen ontstaan.
Toepassing: Grind wordt vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals het bedekken van tuinpaden, borders of opritten. Split daarentegen wordt vaak gebruikt voor functionele doeleinden, zoals het creëren van een stabiele ondergrond voor opritten en paden.
Stabiliteit: Vanwege de scherpere randen sluiten de stukjes split beter op elkaar aan, waardoor ze een stabielere ondergrond vormen dan grind. Split wordt daarom vaak gekozen voor oppervlakken waarop gereden wordt.
Onderhoud: Omdat grind afgeronde korrels heeft, heeft het de neiging om te verschuiven onder druk of beweging, wat regelmatig onderhoud vereist om de uniformiteit te behouden. Split is beter bestand tegen verschuiving en vereist over het algemeen minder onderhoud.
Het is belangrijk om rekening te houden met deze verschillen bij het kiezen tussen grind en split, afhankelijk van de beoogde toepassing in de tuin.
Clarico-Text-Image

Wat je nog meer wilt weten: